07-06-13

het zomert!

Enkele dagen geleden kwam mijn buurman op visite voor het avondeten. Al vraagt dat wel wat werk, doe ik dat wel graag. Het werd ook geapprecieerd, wat fijn is.

Eindelijk is het zomer! Gisteren en vandaag heb ik er al dik van geprofiteerd. Daarstraks was ik met een vriendin afgesproken en we hebben quasi de ganse dag genoten van de zon op het terraske van mijn stamkroeg. Het was net vakantie... 'k Had niet gedacht dat ik dat kon, zoveel tijd achter elkaar met iemand samen doorbrengen, maar gezien het wel 'klikt' hebben we ons goed geamuseerd. Tegen de avond ben ik wel ergens iets gaan eten (ik vond het veel te mooi weer om te staan koken), over huis gegaan en via een lange wandeling teruggegaan naar de plek waar mijn vriendin zat. Gelukkig was ze nog niet vertrokken. Het is wel nieuw voor mij om zo wat over ditjes en datjes te babbelen.

Vanmiddag heb ik gesproken met mijn begeleidster en ik had haar eigenlijk bijna niets dan goed nieuws te vertellen. Het zorgde ervoor dat ze vroeg of het nog nodig was dat ze nog kwam... Maar ik heb haar gezegd dat ik het nog wilde blijven volhouden aan het ritme van nu, nl. éénmaal om het kwartaal. Ze was er wel helemaal mee akkoord. Ze zei ook dingen die heel goed waren voor mijn ego... (wat hebben al die spirituelen toch tegen het ego? vraag ik mij af... Ik voel dat ik 'iemand' ben en ik vind daar echt niets verkeerds aan, in acht genomen dat ik ook wel eens iets fouts doe). Zij vindt dat de stabiliteit van mijn huidige situatie het resultaat is van mijn eigen inspanningen op dat punt. Dat is dan toch een bekrachtiging om u tegen te zeggen...

23:51 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

04-06-13

aan alles moet een begin zijn...

Wow! Vanavond maakte ik voor de allereerste keer een chili con carne klaar. Het is eigenlijk 'sine' carne, want ipv gehakt gebruikte ik seitan. 'k Vind hem niet zo slecht gedaan. Ik laat hem nu afkoelen en een nachtje 'trekken' eer ik hem morgen in porties verdeel en in de diepvries steek. Nu heb ik al heelwat dingetjes om op te warmen als ik daar zin in heb.

Onlangs werd ik fostermam van een oude Spaanse greyhound, die verzorging en medicatie nodig heeft. Vandaag kreeg ik het zorgcertificaat aan. Regelmatig krijg ik foto's en filmpjes van de door mij op afstand geadopteerde hond. Ze heet Liberty, toevallig een mooi contrast met het gevangenschap van mijn Amerikaanse penpals. Iemand zei me dat op deze manier ik al een mooi gezin bij elkaar had...

Vanavond ging ik naar de mis. Het gaf me een grote kracht om nog eens de communie te mogen ontvangen. Het is elke maandagavond mis in de Sint-Pieterskapel, waar ik voor het eerst kwam. Het is een zeer oude kapel en ik vind ze wel mooi. Ik ben van plan om op maandagavond zoveel mogelijk te gaan.

02:08 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

02-06-13

laten gebeuren

'k Ben vandaag weer aardig uit mijn pijp gekomen. O.a. heb ik vanavond voor mezelf een groentenburger met gestoofde champignons en gekookte patatjes klaargemaakt. Veel werk was dat niet en later op de avond heb ik dan ook nog soep gemaakt. Dat was wat meer werk, maar ik ben tevreden van het resultaat.

De vriend die ik had uitgenodigd, komt toch liever niet. Natuurlijk laat ik hem vrij.

Gisteren was ik bij de diëtiste en haar stagiaire. De stagiaire wist me allerhande tips te geven, want zij blijkt zelf ook een vegetariër te zijn. Ik heb heelwat info, o.a. over de combinatie van vegetarisch eten en diabetes, mee naar huis gekregen. Ze gaven me heel veel informatie en ik moet het nog wat verwerkt krijgen. Ik denk dat het boek 'Vegetarisch koken voor Dummies' een goed boek is. Ik vernam o.a. dat seitan maar goed is voor af en toe en dat falafel bij het bakken veel vetstof opneemt. Dat het vlees of diens vervangers maar 10% zouden mogen uitmaken van het volledige dieet op een dag. Dat melk en eieren aandragers zijn van eiwitten. En vooral dat bonen en peulvruchten ook heel goed zijn als vleesvervangers. Granen en zaden zouden de basis van het dagdieet moeten uitmaken. Hierover kreeg ik van de stagiaire een nuttige tip, nl. Ebly of tarwekorreltjes, te verkrijgen bij de natuurvoedingswinkel. Ik denk dat ik dat ken, omdat de zusters in de abdij waar ik vaak op bezoek ga, dat ook wel eens serveren bij het avondmaal. Ik ben er al op verlekkerd om het voor mezelf ook eens klaar te maken. Enz. enz.... Ik kreeg ook nuttige adressen mee, zoals de Bio-shop, maar ook restaurants en thuisbezorgers. Ik kende er al een aantal van, maar ik ga er toch nog wat van uitproberen... De algemene conclusie bij de diëtiste was dat vegetarisch eten op zich geen invloed heeft op de diabetes, maar doordat er minder vetstoffen worden opgenomen, heeft het er wel onrechtstreeks een positieve invloed op.

Oef het doet goed van even te relaxen. Die soep maken was eigenlijk te veel voor vandaag. Morgen haal ik mijn schade in. Vanavond had ik de keuze om ofwel naar een jazzoptreden te gaan ofwel thuis te blijven om die soep te maken. Omdat de groenten wel moesten opgebruikt worden, koos ik voor het tweede toch wel zeker... Ook omdat ik er van in de keuken te staan, maar niet genoeg van krijg...

Eén van de dagen ga ik eens proberen chili con carne te maken, maar dan met seitan in plaats van gehakt. Dan is het eigenlijk chili sine carne of hoe moet ik dit dan juist spellen? In een goed kookboek, dat ik ooit eens van een vriendin voor mijn verjaardag cadeau kreeg, heb ik alvast een recept gevonden. Het lijkt niet moeilijk klaar te maken, gewoon proberen!

Ik hoop dat ik het zo nog enige tijd ga volhouden... Bij mij gaat dat dikwijls met periodes, dat koken. Ik ben ook alleen, dus moet ik eigenlijk nergens naar zien en zo zijn er periodes dat ik dan eerder ergens iets ga eten. Koken is voor mij een grote inspanning, vooral met alwat erbij komt kijken, en voor een persoon alleen is dat niet altijd evident. Het is ook een ietwat solitaire activiteit terwijl als ik ergens ga eten, ik wel onder de mensen ben. Ik denk dat ik het gewoon moet laten gebeuren.

01:05 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

31-05-13

samenzijn

Vanavond was ik bij de meditatie aanwezig en ook bij de tea-time erna en het was een prachtige uitwisseling. Toen iedereen vertrok, twijfelde of ik recht naar huis zou gaan of eerst een ommetje zou maken via mijn stamkroeg en besliste uiteindelijk voor dit laatste. Toen ik daar was, was mijn verwondering groot dat twee andere mensen van de groep daar ook binnenkwamen. Dus kreeg het samenzijn nog een staartje... en het was heel gezellig!

Voor ik naar de meditatie vertrok, heb ik de overschot van dinsdag opgewarmd. Dat was seitan met ajuin, look, worteltjes en tomaat. Seitan is een vleesvervanger die ik wel redelijk lekker vind en die o.a. in gehaktvorm te verkrijgen is, wat het klaarmaken van o.a. eenpansgerechten wel vergemakkelijkt. Mijn opgewarmde maaltijd smaakte beter nog dan toen ik het pas had klaargemaakt, ik denk omdat het ondertussen wat getrokken was. Ik voel mij hoe langer hoe meer in mijn nopjes. Als ik zo een vegetarische maaltijd heb gegeten, dan voel ik me echt gevoed en kan ik er heel lang tegen voor ik weer honger heb.

Deze middag had ik hulp en toen ze ging strijken, heb ik mij aan het werk gezet en groentjes beginnen snijden voor een spaghettisaus, ook met seitan. Mijn hulp heeft me ook nog wat geholpen en wat niet te versmaden is, zo goed als mogelijk de afwas gedaan van wat ik gebruikt had om die saus klaar te maken. Dat is meegenomen. De saus is nu helemaal klaar en ik laat hem wat trekken. Morgen verdeel ik hem in porties om in de diepvries te steken.

Ik ben een vriend tegengekomen en nu ik toch zo goed op dreef ben met het koken, heb ik ook hem gevraagd om eens bij mij te komen eten en hij leek er wel blij mee dat ik dat vroeg. Dus binnenkort spreken wij eens af. Zo wordt een hobby (koken) een sociaal gebeuren.

00:58 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

29-05-13

in de keuken

Mijn nieuw voornemen om vegetarisch te eten, inspireert mij danig en ik ben dan ook weer aan de kook geslagen en ben zelfs wat creatief in de keuken... 'k Ben nog aan het verkennen wat er op de markt allemaal bestaat, o.a. aan vleesvervangers, want ik vind wel dat ik voldoende proteïnes tot mij moet nemen. Van verschillende kanten krijg ik info, alsook een verwijzing naar een kookboek, dat ik meteen ook besteld heb. Het is erg boeiend om zo al dat nieuws te leren kennen en wat ik toejuich is dat ik weer heel erg graag in de keuken sta.

Ik word erg creatief dus en hoe langer hoe meer slaag ik erin om o.m. éénpansgerechten klaar te maken, voldoende voor twee maaltijden en dan heb ik één dag op twee enkel op te warmen of wat pasta bij te koken. Het ligt me dus wel goed. Vrijdag ga ik naar de diëtiste, eens benieuwd wat die gaat zeggen, misschien heeft die ook leuke of gezonde tips.

Vanavond heb ik dus mijn maaltijd enkel moeten opwarmen, dat was wel handig. Eindelijk hebben we nu hier in Lier een supermarkt die in de week 's avonds open is tot 20u en ik ben gaan snuisteren daar wat ik zoal kon vinden en vond quorn steakjes en falafel. Ik heb het allemaal in porties ingevroren, dan blijft het wat goed, want het waren telkens twee stuks, te veel dus voor mij alleen. Morgen voorzie ik om met mijn hulp spaghettisaus klaar te maken met seitan en met allerhande groentjes.

Ik had nog broccoli liggen die ik toch wel moest opgebruiken en vanavond heb ik er soep van gemaakt. 't Is heel eenvoudige soep met niets dan broccoli, water, peper en zout en ik vind hem echt wel smaken. Daar mag ik volgens mijn dieet onbeperkt van eten.

Tegen volgende week heb ik ook een buurman uitgenodigd en ben ook van plan om dan te kokkerellen... Het wordt best wel leuk. Ik ben dat trouwens nog van plan, om al eens iemand te vragen om te komen eten.

23:15 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

21-05-13

tevreden

't Was een moeilijke dag vandaag, met het bericht dat iemand die ik erg waardeerde, overleden is. Hij was ziek maar het is allemaal nog snel gegaan. RIP, Guy!

Ook had ik een misverstand met mijn hulp, dat ik helemaal op mij neem. Ik heb er weeral mee bijgeleerd, namelijk hoe ik beter met haar kan omgaan en op een gerichtere manier mijn instructies kan geven.

Uit de USA had ik een brief vandaag in mijn bus en het was niet leuk te lezen dat mijn voorlopig enige vrouwelijke penpal niet meer wilt schrijven omwille van een misverstand - weeral! - over het feit dat ik een vrouw ben en geen man. Het is eigenlijk de celgenote van mijn penpal die dat schrijft en stelt voor dat zij mijn penpal wordt. Dit ga ik heel graag aannemen. Dus is er weeral werk aan de winkel, zeker nu ik nog een andere penpal's e-message ook nog moet beantwoorden.

Dit alles tracht ik niet te erg naar mijn hart te laten komen en ik trek mij op aan de leuke herinneringen aan twee culturele uitstapjes die ik nog maar kort geleden heb gedaan.

Donderdag was ik in deSingel voor een Lied-avond, met een sopraan en een pianiste en het was een heel erg mooi concert. Het waren liederen van Schumann, R. Strauss, Britten en Berg. De sopraan had bovendien een heel mooi kleed aan, niet dat dat het belangrijkste is, maar het draagt bij tot de schoonheid van het geheel, vind ik. Ik had ditmaal op voorhand verwittigd dat ik met de rolstoel zou komen en ik heb dan ook de nodige begeleiding gekregen. Het was weeral heerlijk!

Gisteren, met Pinkstermaandag, ben ik met twee vriendinnen naar het MAS gegaan. Ik had ervoor gekozen om te gaan kijken naar 'over goden en mensen' op de zevende verdieping, maar ging ook naar de aansluitende verzameling kijken 'boven- en onderwereld' op de achtste verdieping. Het gebouw op zich is vrij indrukwekkend, maar dat weten jullie waarschijnlijk al. De terrassen, die op elke verdieping anders gesitueerd zijn, geven een prachtig zicht over Antwerpen en de Schelde. Met de rolstoel geraakte ik niet tot de negende verdieping of het dakterras, omdat de lift maar tot de achtste verdieping gaat. Het was voor mij echt wel er even tussenuit zijn, eens een andere lucht ademen. Voor mij echt wel de verplaatsing waard.

Ondertussen ben ik nog steeds bezig met vegetarisch te eten. Vanavond maakte ik voor het eerst tofu gereed, wat niet zo moeilijk is, samen met gestoofde ajuin en wortelen en met gekookte patatjes. Ik kreeg onverwachts van iemand een kookboek voor vegetarisch koken, maar ik ga nog verder zoeken naar een goed kookboek.

Hoe langer hoe meer leef ik tevreden met het leven dat ik heb.

23:51 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

15-05-13

verkennen

Enkele maanden geleden was er iets gebeurd waardoor ik boos was op iemand en ik kon het hem maar niet vergeven. Een derde persoon, een gemeenschappelijke vriend, bemiddelde een beetje tussen ons. Zelf zat ik met een ei, niet alleen tegenover die ene persoon, maar ook omdat ik het hem maar niet kon vergeven, terwijl Jezus ons opgedragen heeft om onze naaste zeven maal zevenhonderd zevenenzeventig keren te vergeven, wat neerkomt op een oneindig aantal keren. Nu is het vorige zondag tussen die persoon en mei tot een confrontatie gekomen en dat had het voordeel dat ik eens kwijt kon wat ik op mijn lever had. Sindsdien voel ik me weer veel lichter en al heeft die persoon niet echt erkend dat hij fout was, toch denk ik dat onze contacten zich min of meer weer zullen kunnen normaliseren. Ik ben er misschien hard tegen aan gegaan, maar het kwam uit mijn hart en voor mij was het 'echt'. Die derde persoon zat er ook bij en nu hoop ik dat hij van nu af aan mij zijn vriendschap niet zal ontzeggen. Beiden hebben mij eens van één van mijn andere kanten leren kennen, want meestal ben ik veel rustiger en zachter tegen mensen. Ik doe het niet zo graag om zo een confrontatie te hebben, maar helaas is dat soms wel nodig. Als het echte vrienden zijn, dan denk ik dat de vriendschap ook zal blijven bestaan, als dat niet het geval is, dan waren het ook geen echte vrienden, denk ik.

Verder verken ik alsmaar meer het pad van voeding zonder vlees. Ik voel me als het ware des te gemotiveerder om zelf te koken, al is het maar omdat op de plaatsen waar ik normaal gezien ga eten, ze niet echt voorzien zijn van vegetarische voeding. Onlangs deed ik boodschappen en bracht van de supermarkt een pot mee met een soort pasta van paprika en andere groenten. Het smaakt heel erg af en het is afkomstig uit Turkije. Ik heb het vanavond geproefd op de boterham en ik vind het heel lekker, al is het wel pikant. Ik krijg toch heelwat bevragingen ook over waarmee ik het vlees vervang en voorlopig blijf ik het antwoord schuldig. Vanavond heb ik broccoli klaargemaakt met gekookte patatjes en kaassaus, ik heb nog genoeg over voor morgen voor een tweede maaltijd. Het heeft me erg gesmaakt. In broccoli zit veel ijzer, heb ik me laten vertellen. In elk geval ga ik donderdag naar de huisarts o.a. voor een voorschrift voor een sessie bij de diëtiste voor bijkomend professioneel advies.

00:24 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

12-05-13

warmte

Vandaag ben ik naar de opendeurdag geweest van de Lierse Academie voor Schone Kunsten. Het was er heel gezellig en ik ontmoette er een paar mensen die ik ken, een vriendin die daar les volgt en een vriend die daar les geeft. Ik kreeg dan ook in het atelier beeldhouwen tekst en uitleg hoe een beeld tot stand komt. Heel interessant! De kunstwerken van die vriendin heb ik helaas niet kunnen bewonderen, want het was op de eerste verdieping en voor mij was jammer genoeg de lift te klein. Ik maakte ook even kennis met de directeur die mij de weg wees naar het atelier beeldhouwen. Hij vond het reuze dat ik de moed had gehad om tot daar te komen. Ik gaf toe dat ik eventjes mijn moed had moeten bijeenrapen terwijl het bovendien ook nog was beginnen regenen.

Ik belandde ook op het terras van mijn stamkroeg, al was het nat en koud, maar daar zat een vriendin onder de tent. Mensen die zij kende kwamen er na een poos ook bij zitten en we hebben wel wat afgelachen. Nadien kon ik nog even genieten van het gezelschap van die vriendin alleen. Ik at daar ook een veggie quiche met een glaasje rode wijn en genoot ervan.

Dus heb ik het slechte weer niet naar mijn hart laten komen... De warmte van de mensen om me heen maakte dat ruimschoots goed!

00:27 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

10-05-13

Madame la Marquise goes vegetarian :-)

Even hield ik het nog stil, want ik wilde even afwachten wat daar op mij de weerslag van was, maar ik laat al een tijdje nu alle vlees. Hiermee volg ik het voorbeeld van enkele van mijn vrienden en kennissen. Ik vind het plezant om het weer beter eens te zijn met mijn toch wat knagend geweten wat dat betreft. Trouwens als ik de richtlijnen van de diëtiste moet volgen, dan eet ik al maximum 100 gr vlees per dag. Dat of niets is nauwelijks een verschil, vind ik.

Wel zal ik mij af en toe tot regelmatig zelf aan het koken moeten zetten. Ik ondervind dat als ik naar het ziekenhuis ga om warm te gaan eten, de keuze daar wat vegetarisch voedsel betreft, eerder beperkt is. Al enkele keren kon ik een dubbele portie groenten met aardappeltjes krijgen in plaats van vlees en andere keren poter ik wel door wat vis te eten. Dus helemaal vegetarisch ben ik (voorlopig nog) niet.

Ik doe wel ontdekkingen, want ik krijg wel tips van verschillende kanten. Zo heb ik al enkele soorten vegetarische pasta's om op de boterham te smeren, ontdekt en de meeste ervan vind ik echt wel lekker. De vegetarische quiches die ze tegenwoordig verkopen in mijn stamkroeg, zijn ook bijzonder lekker.

Misschien moet ik op zoek gaan naar een vegetarisch kookboek.

Er wordt gezegd dat ik het vlees moet vervangen door andere dingen, die voldoende proteïne of vitamine B12 bevatten. Er wordt aanbevolen noten, bonen, tofu, gist, champignons, rijst. Momenteel breek ik daar mijn hoofd zo niet over, moet ik zeggen.

Het is weer een spannende tijd.

23:54 Gepost door Martine | Commentaren (1) |  Facebook |

09-05-13

bekrachtiging

Voor het eerst in mijn leven noemde iemand mij 'een pure madam'... Het doet deugd, zo'n bekrachtiging te krijgen!

Vanavond maakte ik het hier bij mij vooral stil... Had nood aan een soort 'blanco pagina' even tussen de drukke bedrijvigheden door...

01:32 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |