19-08-13

mysterie en diepgang

Twee weken geleden ging ik bij gewezen missionarissen op bezoek in hun huis in Schilde. Het was er een prachtig domein, een beetje afgelegen van de baan en ik vind dat die oude paters allen daar erg goed wonen. Aan het huis is een refter, waar we een kopje koffie dronken, en een ontmoetingsruimte. Er is een bibliotheek en een vergaderzaal. Ze hebben er allen een dubbele kamer, met werkkamer en slaapkamer. Het is er bijzonder rustig en zolang de paters niet te veel zorgen nodig hebben, kunnen ze daar de rest van hun leven blijven wonen. Elke dag komen ze een half uur voor het middageten bijeen voor een aperitiefje. We wandelden ook een stuk in het domein over een geasfalteerde weg, broeder Jan, die bijna 100 jaar oud is, volgde ons. 'Ons' is broeder Frans en mezelf. Broeder Frans heb ik ontmoet bij de stille meditatie in Wommelgem en hoewel we geen van beiden er nog naartoe gaan, zijn we wel in contact gebleven. Die bewuste zaterdag was echt wel een prachtige dag. Ze lieten mij ook de grote kapel en de kleine kapel zien, en zoals gewoonlijk vond ik de kleine kapel het mooist of de plek waar ik me tot de grootste ingetogenheid zou kunnen brengen.

Broeder Frans zet mij ook in de huidige problematiek van overlast vanwege de buren aan, om veel tot inkeer te komen door gebed en meditatie. Hij heeft gelijk, door inkeer kom je tot meer rust met jezelf en word ik misschien dan ook minder snel geïrriteerd door die overlast en zal ik misschien - met de nadruk op 'misschien' - iets gemakkelijker slapen. Volgens mij is dat echter ook alleen maar mogelijk als ze de overlast toch tot een minimum beperken. Ik ben iemand die slecht in slaap geraakt en daar bij voorkeur stilte voor nodig heeft. Helaas kan ik dat niet eisen van mensen die de gewoonte hebben om eerder 's nachts te leven, hoewel er geen lijn in valt te trekken. Vandaag bijvoorbeeld is het al heel de dag stil, en zo te horen zal de nacht ook stil zijn. Daar zal ik dan wel met volle teugen van genieten, maar helaas zal dit ook weer van korte duur zijn. En het is niet ik alleen die het zegt, maar de mensen die mij 's nachts komen verzorgen ook.

Ik ga de richtlijn van Frans in mind, mij nu wat toeleggen op gebed en meditatie... nu het hier stil is, ga ik ervan lekker profiteren... 'k Heb maar één kaars branden, voor de rest is het hier in duisternis gehuld. Ik hou van het mysterie en van de diepgang van de nacht...

00:38 Gepost door Martine | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Lieve 'Madame', bij deze wil ik je toch nog even melden dat ik je stukjes van een zeer persoonlijke schoonheid vind. Vriendelijke groet Walter.

Gepost door: Walter | 19-08-13

Reageren op dit commentaar

Lieve Walter, dankjewel voor je fijne comment, dat was een flinke aanmoediging daarstraks om de dag mee te beginnen! :-) Martine

Gepost door: Martine | 19-08-13

De commentaren zijn gesloten.