02-06-13

laten gebeuren

'k Ben vandaag weer aardig uit mijn pijp gekomen. O.a. heb ik vanavond voor mezelf een groentenburger met gestoofde champignons en gekookte patatjes klaargemaakt. Veel werk was dat niet en later op de avond heb ik dan ook nog soep gemaakt. Dat was wat meer werk, maar ik ben tevreden van het resultaat.

De vriend die ik had uitgenodigd, komt toch liever niet. Natuurlijk laat ik hem vrij.

Gisteren was ik bij de diëtiste en haar stagiaire. De stagiaire wist me allerhande tips te geven, want zij blijkt zelf ook een vegetariër te zijn. Ik heb heelwat info, o.a. over de combinatie van vegetarisch eten en diabetes, mee naar huis gekregen. Ze gaven me heel veel informatie en ik moet het nog wat verwerkt krijgen. Ik denk dat het boek 'Vegetarisch koken voor Dummies' een goed boek is. Ik vernam o.a. dat seitan maar goed is voor af en toe en dat falafel bij het bakken veel vetstof opneemt. Dat het vlees of diens vervangers maar 10% zouden mogen uitmaken van het volledige dieet op een dag. Dat melk en eieren aandragers zijn van eiwitten. En vooral dat bonen en peulvruchten ook heel goed zijn als vleesvervangers. Granen en zaden zouden de basis van het dagdieet moeten uitmaken. Hierover kreeg ik van de stagiaire een nuttige tip, nl. Ebly of tarwekorreltjes, te verkrijgen bij de natuurvoedingswinkel. Ik denk dat ik dat ken, omdat de zusters in de abdij waar ik vaak op bezoek ga, dat ook wel eens serveren bij het avondmaal. Ik ben er al op verlekkerd om het voor mezelf ook eens klaar te maken. Enz. enz.... Ik kreeg ook nuttige adressen mee, zoals de Bio-shop, maar ook restaurants en thuisbezorgers. Ik kende er al een aantal van, maar ik ga er toch nog wat van uitproberen... De algemene conclusie bij de diëtiste was dat vegetarisch eten op zich geen invloed heeft op de diabetes, maar doordat er minder vetstoffen worden opgenomen, heeft het er wel onrechtstreeks een positieve invloed op.

Oef het doet goed van even te relaxen. Die soep maken was eigenlijk te veel voor vandaag. Morgen haal ik mijn schade in. Vanavond had ik de keuze om ofwel naar een jazzoptreden te gaan ofwel thuis te blijven om die soep te maken. Omdat de groenten wel moesten opgebruikt worden, koos ik voor het tweede toch wel zeker... Ook omdat ik er van in de keuken te staan, maar niet genoeg van krijg...

Eén van de dagen ga ik eens proberen chili con carne te maken, maar dan met seitan in plaats van gehakt. Dan is het eigenlijk chili sine carne of hoe moet ik dit dan juist spellen? In een goed kookboek, dat ik ooit eens van een vriendin voor mijn verjaardag cadeau kreeg, heb ik alvast een recept gevonden. Het lijkt niet moeilijk klaar te maken, gewoon proberen!

Ik hoop dat ik het zo nog enige tijd ga volhouden... Bij mij gaat dat dikwijls met periodes, dat koken. Ik ben ook alleen, dus moet ik eigenlijk nergens naar zien en zo zijn er periodes dat ik dan eerder ergens iets ga eten. Koken is voor mij een grote inspanning, vooral met alwat erbij komt kijken, en voor een persoon alleen is dat niet altijd evident. Het is ook een ietwat solitaire activiteit terwijl als ik ergens ga eten, ik wel onder de mensen ben. Ik denk dat ik het gewoon moet laten gebeuren.

01:05 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.