23-09-12

'Er was eens... er is nog' van Dr. C.J. Schuurman

'k Ben eens iets gans anders aan het lezen dan wat ik nu al een hele tijd aan het lezen was. Ik ben een boek beginnen lezen over de symbolische betekenis van sprookjes, Er was eens... er is nog van Dr. C.J. Schuurman. Schuurman is psychiater en heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar de dieptepsychologische laag in sprookjes. Ik ben nog maar in het begin van het boek, maar vind alvast dat het me als op mijn lijf geschreven is. Om jullie een beetje te laten meeproeven, citeer ik een fragment uit zijn boek waar hij het heeft over het onderzoek dat tot dan toe verricht was naar sprookjes in West-Europa :

"Men onderzoekt, analyseert en catalogiseert hartstochtelijk, maar aan de eigenlijke zin van de stof, waarmee men zich bezighoudt, komt men niet toe. Het is een klein voorbeeld van de tragiek der Westeuropese cultuur, die door haar intellectualistisch accent vervreemd is van de dieper-menselijke zielsbelevenissen en daardoor ook van de mythen".

- Dr. C.J. Schuurman, Er was eens... er is nog, uitgeverij Ankh-Hermes, 2000, p. 20.

In datzelfde boek las ik ook dat de allereerste oorsprong van sprookjes zich situeert in Indië en ook een bloei heeft gekend later in Perzië.

Van Schuurman had ik al heelwat gelezen, waaronder De rode draad in ons leven en Stem uit de diepte. Ik heb die lectuur heel erg geapprecieerd en mijn verwachtingen zijn dus ook voor dit boek hooggespannen!

21:01 Gepost door Martine | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Hey fijn dat nog iemand C.J.Schuurman leest.
ondertussen heb je uw sprookjes boek "stem uit de diepte" wel uit....
Hij heeft een 10-tal boekjes die de moeite van het lezen waard zijn.
"de taal uit het onbewuste zieleleven...was mijn eerste boek die ik las.
en" de medemens en wij" vind ik heel goed.
De boeken doen je naar binnen kijken... brengen zelfkennis bij... naar mijn mening. De essentie van het leven ...individuatie.
En niet te vergeten.... de boeken zijn al zo oud...daaruit blijkt dat inzicht in jezelf tijdloos is. Ik probeer nog elke dag naar mijn dromen te kijken....
wie ben... is een blijvende vraag.... groetjes Ludo

Gepost door: ludo noels | 14-09-13

Reageren op dit commentaar

Dag Ludo
Dankjewel voor je fijne reactie.
Naast 'Er was eens... er is nog' heb ik ook gelezen 'Perspectief van de ziel', de 'rode draad in ons leven', 'Stem uit de diepte' en 'Psychologie en religie'. Het is mogelijk dat er nog vele andere zijn... Het ligt allemaal wat verder achter mij, het zijn boeken om te lezen en te herlezen en daar zou ik ook eens mijn werk van moeten maken! Doch er ligt nog zoveel in de steigers...
Een fijn weekend nog,

Gepost door: Martine | 14-09-13

Chez Madame la Marquise,
En hoe is het met 't lezen van C.J.Schuurman zijn boeken...? blijven lezen hé...;!!!
een goed boek van hem is en blijft " de medemens en wij"
bij Polare (de vroeger Slegte) te verkrijgen voor 3.99 euro...
ik koop ze met de drie voor uit te delen aan mijn vriendenkring...ben er vol van.

groetjes
Ludo

Gepost door: ludo noels | 09-12-13

Reageren op dit commentaar

Beste Ludo, dank je om mijn aandacht nog eens te brengen naar deze uitmuntende schrijver en in het bijzonder naar zijn boek 'de medemens en wij'. Van de weeromstuit heb ik dit boek besteld, eveneens bij Polare... Je hebt me benieuwd gemaakt... enne... noem me maar Martine, hoor.
Nog een fijne week verder!

Gepost door: Martine | 10-12-13

De commentaren zijn gesloten.