31-08-12

stille meditatie

Mijn deelname aan de meditatiesessie in De Brug in Lier was een positieve ervaring. De persoon die zowat de leiding heeft van de groep had me gevraagd er wat vroeger te zijn, dan kon hij wat uitleg geven. Ik moet zeggen dat die man dat heel goed verzorgt. Eerst is er een inleidende tekst en een kort gezamenlijk gebed. De meditatietijd wordt ingeluid door een kleine gong. Dus zitten we met de groep, die niet heel groot is maar ik vind dat niet erg, een half uur in complete stilte. Ik vind dat een verrijkende ervaring en heb er wel zin in om regelmatig naar die sessies te gaan. Na de meditatie biedt de leidinggevende een kopje thee aan en het was er toen heel gemoedelijk en ik voelde mij bij die mensen, die heel gewoon doen, meteen op mijn gemak. Dat heeft vind ik toch zijn belang, dat ik mij in de groep goed voel. Tijdens de meditatie zou ik in mezelf een door mij gekozen gebedswoord telkens moeten herhalen maar zelf vind ik dat wat dwangmatig. Uiteindelijk acht ik mezelf daar vrij in. Ik ben gewoon om thuis te mediteren in stilte, en dan is dat vrije meditatie. Misschien vinden sommigen dat dat geen echte meditatie is, maar ik vind dat iedereen daarin vrij is om daarmee te doen wat hij of zij wilt. Al bij al vond ik mijn poging toch goed geslaagd.

Ondertussen heb ik vernomen dat het voor mij onmogelijk zal zijn om mee te doen aan de interreligieuze stille meditatie in Antwerpen. Ik heb vandaag getelefoneerd om informatie te vragen over de afmetingen van de lift, die me naar het tweede verdiep zou moeten brengen, en helaas! de lift is voor mij met mijn specifieke afmetingen te klein. Het is wat jammer, ik had het graag gedaan, maar dan troost ik mij met de gedachte dat er voor mij dan wel weer iets anders zal weggelegd zijn.

00:44 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

30-08-12

stilte (2)

Eindelijk lijken mijn buren het door te hebben dat ze dan vooral 's nachts best stil zijn. Ik geniet al een hele tijd 's nachts van een diepe stilte... Dat doet deugd! Wat heb ik dat gemist! Oef! Het lijkt me dan toch nog gegund te zijn, heerlijk!

02:19 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

28-08-12

echt iets voor mij...

Nu denk ik weer iets gevonden te hebben dat echt voor mij is. Vanavond nam ik Uit de peperbus, het tweemaandelijks informatieblad van Stad Lier, door, dit terwijl ik dit blad eerder ongeïnteresseerd altijd opzij had gelegd. Ik nam het nu dus wel door en helemaal op het einde zag ik een advertientie voor een meditatiegroep in Lier. Eigenlijk was ik op zoek naar een gebedsgroep in de buurt, maar deze optie zou mij ook zeker kunnen aanspreken. De meditatiegroep doet aan christelijke meditatie (voor de geïnteresseerden, kijk eens op www.christmed.be) in De Brug, een alternatieve christelijke organisatie, waar ik tot nu toe nog niet naartoe ben geweest, maar dit zou wel eens kunnen veranderen. Ik had van deze christelijke meditatie al gehoord en eerder heeft mijn psychiater mij ontraden om naar zo'n groep te gaan, toen ging het over een groep in Duffel. Ze dacht dat het onophoudelijk herhalen van een mantra voor mij psychisch niet zo geschikt zou zijn. Doch hier in Lier gebeurt de meditatie in stilte en ben ik eigenlijk vrij om te bidden en te mediteren zoals ik wil. Het moet heel diep gaan, die meditatie in groep. Maar dat is nog niet alles.

Via die website over christelijke meditatie vond ik een link naar een meditatiegroep in Antwerpen, die aan interreligieuze stille meditatie doet. Deze groep komt elke maand éénmaal bijeen (behalve in juli en augustus) in het huis van Pax Christi. Er wordt over de religies heen, met elke keer een accent op één van de deelnemende religies, in volle vrijheid en in vrede met elkaar in stilte gebeden. Dit lijkt me echt wel zinvol om te doen!

Naar beide initiatieven heb ik een mailtje gestuurd met vraag naar info, vooral wat betreft de rolstoeltoegankelijkheid. In De Brug zal het geen probleem zijn, want ik weet van een vriendin van mij, die ook in de rolstoel zit, dat die daar ook naartoe gaat. Wat betreft de meditatiegroep in Antwerpen, zal het ervan afhangen of de lift groot genoeg is. Ik wacht dus in spanning verder nieuws af.

Bij beide had ik een 'klik', een gevoel van ja, dat wil ik echt wel doen. Ik denk dat het beide dingen zijn die mij goed zouden liggen. De praktische kant zal het moeten uitmaken...

22:54 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

26-08-12

't was een leuke zondag

De regen leek het enthousiasme van het groepje dat liedjes van Brassens bracht op het podium van Lier-Montmartre niet te doen tanen. De liedjes die ze zongen kende ik niet, maar 'k heb ervan genoten. Ik snuisterde wat rond bij de kraampjes met juwelen en kunstwerken en tikte een paar eenvoudige maar mooie oorbelletjes op de kop. Guess the color... yes : orange!

Verder deed ik weer een behoorlijke portie mannelijke aandacht op en vond het wel aangenaam. 'k Kan er weer effe mee verder...Knipogen Ook was tussendoor de zon te zien en liet ik mij gulzig warmen.

21:30 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

25-08-12

Orange Day

Vandaag is het de 25ste en ik vernam dat het dan Orange Day is. Iemand op Facebook is daarmee begonnen, ik weet niet wie. Iedereen die wilt meedoen, wordt aangespoord om zich de 25ste van elke maand te kleden met iets in het oranje, als teken van stil verzet tegen geweld tegen vrouwen. Deze nieuwe traditie is nog maar enkele maanden geleden ingevoerd en ik vind het geweldig. Het is een beetje Gandhi achterna, het geweldloos verzet. Vandaag heb ik dan lekker iets oranje aangedaan en vanaf nu ben ik van plan als ik het niet vergeet ten minste om dat iedere maand te doen. Jeetje daar valt Kerstmis onder en ook mijn verjaardag...

22:45 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

brede en smalle deur

Wat peinzend over het leven, begin ik een beetje te begrijpen wat bedoeld wordt met de bijbelse spreuk : 'de deur naar de hel is breed, die naar de hemel smal'. Alwat oppervlakkig en dus gemakkelijk is, daarbij is de deur wijdopen naar een onechte ontmoeting. Waar alles naar de diepte gaat en dus moeilijk is, is er alleen een smalle deur waarlangs een echte onmoeting kan plaatshebben.

01:06 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

24-08-12

ontluikend

Een ontluikende liefde is als een jonge plant : het heeft lucht en licht nodig, een goede voedingsbodem en heel af en toe, op de juiste moment een beetje water, ook niet te veel, maar wel genoeg. Verder moet het omringd worden met veel geduld, zachtheid en zorg. De tijd en de natuur doen de rest.

23:09 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

23-08-12

van onrust naar rust

In mijn leven was de laatste tijd wat onrust gekomen, tot ik er vanavond eindelijk eens bij stilstond en tot het inzicht kwam dat ik niet moet verwachten dat mijn gewoonlijke rust en harmonie zich zal herstellen dankzij een andere persoon, maar wel enkel vanuit mijn centrum, vanuit mijn zijn. De rest van de avond zal ik dus wijden aan meditatie en gebed. Tot weldra!

23:47 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

22-08-12

relativeren...

Vandaag kreeg ik nieuws dat ik aan huis gekluisterd zal blijven tot vrijdagavond. Dit nieuws heb ik even moeten 'verteren'. Door wat in mijn boeken te lezen en wat bezig te zijn op internet, geraakte ik er weer bovenop, alsook door enkele vriendinnen op te bellen.

Gisteren had ik een e-bericht gekregen van een penpal die elke dag 15 minuten over een computer beschikt, hetgeen heel uitzonderlijk is in gevangenissen in de States. Vandaag heb ik hem via dezelfde weg geantwoord. Dat helpt ook mijn eigen kleine tegenslagen relativeren...

Het is koel buiten, ik zit met een open raam, alle lichten uit. De beiaardier van Sint-Gummarus is een leuk stukje aan het spelen of aan het repeteren voor het beiaardconcert van volgende zondag. Dat is ook aardig meegenomen, want ik zit hier in de eerste loge!

 

P.S. Na daarnet een potje te hebben gehuild, heb ik nu al mijn kaarsjes aangestoken, de lichten zijn uit. Mijn verdriet mag er zijn!

21:51 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

21-08-12

kwaliteitsvol

Heerlijk! Ik zit in de koelte van deze zwoele zomernacht buiten op mijn terraske, met een koptelefoon op met meditatiemuziek, kwestie van mijn buren niet te hinderen en ook niet te horen. Een mens moet soms creatief zijn in het bedenken van oplossingen voor een kwaliteitsvol leven.

Vandaag zat ik aan huis gekluisterd omwille van bepaalde omstandigheden, voor de dagen die komen, weet ik het nog niet. In elk geval zoek ik wat dat betreft ook naar oplossingen. Ondertussen kan ik van de gedwongen rust wel genieten. Misschien was het een teken dat mijn lichaam dat nodig had.

Ik heb vanmiddag 2u gezinshulp gehad en de persoon die mijn vaste helpster met vakantie kwam vervangen, heeft op die twee uren echt wel veel gedaan. Ik krijg vrijdagnamiddag normaal gezien ook 2u en aangezien er op dit moment velen met vakantie zijn, mag ik niet klagen. Er zit er trouwens een kleine kans in dat die 2u, 4u worden. We zien wel.

Alle brieven van penpals zijn weer beantwoord, er ligt er ene klaar om verzonden te worden. Die heb ik vanavond geschreven. Ik kan niet blijven uitstellen vind ik, misschien komt van uitstel dan nog afstel en dat wil ik niet. Plus dat anders de brieven weer met drosjes in mijn brievenbus vallen en dan vind ik dat er dan weer zijn die op hun brief te lang moeten wachten. Ik verwacht deze week wel niet zoveel brieven als vorige week.

00:53 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |