31-05-12

elke grap heeft een bodem van waarheid

Vandaag kwam ik nog eens in de kapel en ondervond dat ik heel dicht bij Jezus stond. Er is opnieuw een tijd aangebroken van verstilling en verdieping. Het doet goed van weer voeling te hebben met het innerlijke. Recent heb ik hier wat grappig gedaan en mezelf een Einzelgang(st)er genoemd, maar zoals elke grap heeft deze ook een bodem van waarheid. Ik ondervind dat als ik van mezelf zeg of denk : 'Ik ben een Einzelgangster', dan voelt dat heel ok aan, ik vind het goed passen bij mij. Eigenlijk hoef ik niet ervoor te kiezen om alleen te blijven, want daar word ik echt depri van. Het is geen keuze meer. Het is een vaststelling, een ontdekking van wat mijn diepe aard is, van wie ik werkelijk ben. Ik bedoel niet dat ik geen andere mensen nodig heb, want die heb ik wél nodig. Maar ik ga graag mijn gang en voel me graag vrij. Gezelschap kan leuk zijn, maar achteraf ben ik weer blij als ik weer alleen ben. Hiervoor moet ik nu 52 geworden zijn, om daar achter te komen...

23:45 Gepost door Martine | Commentaren (1) |  Facebook |

28-05-12

uitgestippeld

Het was weer een heerlijke dag. Lekker vrij van enige verplichting tegenover wie of wat dan ook, kwam ik vandaag op verschillende plekken in de stad. Om in de zon te staan, leek het wel iets te heet, en ik zocht plekken in de schaduw. Ik deed onder andere een wandeling langs de vesten, daar waaide een heerlijk fris briesje en daar was bijna niemand te zien. Soms denk ik dat ik een voor mij uitgestippelde weg bewandel in mijn alleen-zijn, maar dat ik dan boeiende dingen meemaak en zielsverwanten tegenkom die evengoed zo eigenzinnig bezig zijn. Zo kwam ik in het park iemand tegen die ik al een tijdje ken en we praatten wat. Veel zegden we niet, maar op zich was het een contact dat mij goed deed. Uit dankbaarheid en om heel de diepgang van deze ervaring te proeven, trok ik naar de kapel van het ziekenhuis om te bidden. In de kapel was alles met rood gedecoreerd.

HPIM0328.jpg

 

Ik vond het zo mooi, dat ik het niet kon laten er een foto van te trekken. Mijn fototoestel heb ik tegenwoordig altijd bij. Nu dus eens een ander soort foto. Misschien wel een idee voor een album op facebook? Christus volgen doorheen de verschillende perioden van het liturgisch jaar. Blijkbaar past rood bij Pinksteren.

22:44 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

27-05-12

Lier800 eindigt in het avondrood

 

HPIM0323.jpg

 

Het bal populaire waarmee de Stad Lier achter haar festiviteiten onder de noemer van Lier800 een punt zet, komt maar traag op gang. De einzelgangster van dienst kon niet anders dan, fototoestel in de aanslag, dit mooie avondrood vast te leggen.

 

HPIM0324.jpg

 

Ik geef toe, deze is ietwat minder goed gelukt. Toch merkwaardig genoeg, de rood ogende uurwerken op de Zimmertoren. Het nemen van deze foto lokte vanuit een terrasje een vraag van een geïnteresseerde, maar tot een echt gesprek kwam het niet.

 

HPIM0325.jpg

 

In de tegenovergestelde richting. In werkelijkheid was het nog spectaculairder dan het op de foto staat.

 

 

23:42 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

26-05-12

beelden van een einzelgangster temidden van feestgedruis

 

Tegen 17 u werd ik naar het centrum van de stad gelokt door de rytmische klanken van een groepje dat Lier feest! mocht opstarten. Lier viert dit weekend het slotweekend van de 800ste verjaardag van haar stadsrechten. Op de Grote Markt gekomen zag (en hoorde) ik verheugd dat het metal groepje dat ik vorige week al had zien optreden en dat bij mij in de smaak was gevallen, bezig was de spits af te bijten van Zimmerrock.

HPIM0314.jpg

Het werd de frontman echt te warm, hij trok zijn vestje uit :

HPIM0315.jpg

Hans en Ewen, jullie hebben wat gemist!

HPIM0313.jpg

In de onverschilligheid die bij haar statigheid hoort, duldt de belforttoren zwijgend het feestgedruis van het rockconcert dat zich aan haar voeten afspeelt.

Ik had gezien en gehoord wat ik wilde meepikken van dit slotweekend en zocht de stilte en de rust op in het park en op de vesten...

HPIM0317.jpg

 

HPIM0318.jpg

 

HPIM0319.jpg

 

... en was daar getuige van het volgend spektakel :

HPIM0321.jpg

 

Dat was al een voorbereiding op de grote schapenstoet van morgen als apotheose van Lier800!

 

22:47 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

25-05-12

Beelden van een zonnige dag

Daarstraks schreef ik in mijn Moleskine volgende dagboeknotitie neer :

"'k Zit heerlijk in het park, op mijn plekje. 't is Hier precies het paradijs in het klein. 'k Betreur dat ik mijn fototoestel niet heb meegenomen. Er kwam een vrouw voorbij met een klein kind dat precies altijd weer naar me wilde toekomen. Hier in de schaduw met het gebladerte in het tegenlicht van de zon is het zalig. 'k Neem een foto met mijn gsm."

 

Afb0017.jpg

In de verte kun je misschien een waterloop zien liggen. Foto door Martine Bonjé.

 

Ik trok nog een andere foto, toen ik van dat plekje vertrokken was naar het Zimmerplein. Het is het zicht op de achterkant van het begijnhof, waar de sporttereinen liggen.

 

Afb0018.jpg

Foto door Martine Bonjé

 

23:56 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

24-05-12

buitenkans

In de deuropening die uitgeeft op mijn terrasje, zit ik de heerlijke buitenlucht in te ademen en te genieten van deze zwoele voorzomeravond. Er is ook een heerlijk fris briesje dat mijn blote benen en hals komt strelen. Ik zit in mijn elektronische rolstoel, dat is wat komfortabeler dan in de manuele.

Het is al bij al geen gemakkelijke week geweest, ook omdat ik niet weg kon, maar morgen heb ik mijn apparaten terug, dat vind ik een leuk vooruitzicht.

Vandaag is mijn gezinshelpster geweest samen met een stagiaire en de stagiaire heeft als opdracht tijdens deze stage met mij een activiteit te organiseren die ik graag doe. Ik doe wel veel graag, maar ik heb uiteindelijk geopteerd voor het samen klaarmaken van een grote pot spaghettisaus. Dat komt ook nog achteraf van pas en voor mij is het een buitenkans om dat met twee te doen want alleen doe ik er heel veel tijd over.

Vanavond heb ik mij ook al aan het koken gezet, zo maak ik van de nood (niet wegkunnen) een deugd (lekker eten klaarmaken). Op het menu stond een kippenbilletje met gestoofde paprika's, bruine rijst en currysaus.

Dit weekend denk ik mij ertoe te zullen laten verleiden om wat mee te pikken van Zimmerrock. Morgen zie ik mijn begeleidster aan huis, daar kijk ik wel naar uit, hoewel ik wel vind dat ik mij vrij goed uit de slag trek. Maar zo eens alles op een rijtje kunnen zetten, dat doet altijd goed. Haar aanmoediging is voor mij ook weer fuel om de volgende weken weer voort te kunnen.

22:55 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

22-05-12

van de nood een deugd

Mijn beenapparaten zijn in herstelling tot vrijdag en tot dan ben ik aan huis gekluisterd. Het is immers niet goed voor mijn benen om zonder apparaten buiten te rijden. Dus zal ik van de nood een deugd moeten maken en er toch nog het beste van maken.

Vandaag had ik anders een drukke dag : mijn hulp was er met een stagiaire, de man van bij de orthesist die mijn apparaten kwam halen, de stagiairebegeleidster en de coördinatrice van de ADL ook om een nieuwe stagiair voor te stellen, ze kwamen bij mij allemaal over de vloer. Dat heb je wel als je voor je huishouden en je verzorging afhankelijk bent van anderen, soms moet je het erbij nemen dat daar iets méér bij komt kijken.

Ik heb gelezen op de website van Lier800 dat er volgende zaterdag Zimmerrock is met dj's van La Rocca. Dit valt mij wel op, want ik dacht dat La Rocca een slechte naam had. Het is zeer de vraag of ik in mijn rolstoel in die megadancing welkom zou zijn. Volgend weekend wordt de feestmaand rond Lier800 afgesloten. Van mij mag het allemaal weer naar het normale terugkeren...

00:29 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

21-05-12

goede herinneringen

Gisteren werd ik opnieuw geworpen in mijn heavy metal-periode. Op het Zimmerplein stond er een podium en toen ik daar ter plekke kwam, was er een keigoede groep heavy metal aan het spelen. Het waren de winnaars van een rockrally georganiseerd door het plaatselijk jeugdhuis, 't Moevement. Ik heb er intens naar geluisterd en van genoten. Het waren nog jonge kerels, het waren blijkbaar Lierenaars. De frontman zei dat een clip van het groepje te vinden was op Google onder de naam van Knight Mesh of zoiets, maar ik heb niets relevants gevonden. Een groep om te volgen.

'k Ben nog aan het nagenieten van het bezoek van Hans en Ewen aan Lier. Deze dag kreeg een staartje onder de vorm van delen van foto's, reacties op foto's en op andere reacties, enz.. Ik heb de foto's van Ewen op mijn harde schijf gezet, en als ik er eentje gebruik, meld ik er zijn naam bij. Ik ben de laatste dagen daar goed mee bezig geweest en heb ook mijn pagina op facebook een nieuw kleedje gegeven.

Vanmiddag heb ik een terraske gedaan met een vriendin, het was een tijdje geleden dat we samen nog eens iets waren gaan drinken, het was dus hoog tijd dat we dat nog eens deden. Er kwamen daar mensen voorbij die we allebei nog kenden en ze kwamen erbij zitten en we dronken er samen eentje. Het was dus heel gezellig, met dat mooie warme weer van vandaag.

aan de gevangenenpoort.jpg

foto door Ewen Sutherland

 

00:11 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

18-05-12

Wat een wondermooie dag!

Vandaag kreeg ik jeugdvriend Hans en zijn vriend Ewen op bezoek. Ze waren voor enkele weken helemaal uit Nieuw-Zeeland naar België gekomen. Ze waren vandaag naar Lier afgezakt. Ik speelde voor gids en Ewen speelde voor fotograaf. Je moet beslist zijn reportage eens bekijken op zijn pagina op Facebook (Ewen Sutherland). Ik vind het zo'n mooie reportage, dat ik vind dat hij er een prijs voor verdient! Ze bezochten het begijnhof, dat werelderfgoed is. We dronken een Schapenkoppeke, een bier dat speciaal gebrouwen werd voor Lier 800. Ik liet mijn woning zien en zij lieten een diapresentatie zien op hun laptop van hoe zij wonen! Ewen is buiten amateurfotograaf ook tuinier en hij heeft van hun tuin ginder iets heel moois gemaakt. We trokken naar Sint-Gummarus waar niet alleen de kerk te bezichtigen was, maar ook het schrijn van Sint-Gummarus en een tentoonstelling van de glasramen. Ik vroeg of ze graag gingen kijken naar de zwanen die nabij het Spuihuisje hun nest hadden gemaakt en ja dat wilden ze wel. We zijn langsheen de vesten helemaal gewandeld naar een hippe pizzatent waar we onze honger wat konden stillen. We sloten de dag af met een kopje koffie met een mini-Liers vlaaike. Dit is maar een opsomming van feitjes, maar natuurlijk was er de warmte en de blijdschap van elkaar terug te zien. Dit is iets om nog lang van na te genieten!

 

ik en hans, door Ewen.jpg

mij en Hans, foto getrokken door Ewen Sutherland

 

 

00:34 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

10-05-12

pareltjes om mee te lachen

Leven met een handicap is verre van altijd kommer en kwel. Zo wordt er bijvoorbeeld tijdens de uitvoering van de assistentieopdrachten wel eens duchtig gelachen. Gisteren gaf de assistent mij mijn kousen en zei, wacht ik heb er nog een. Ik zei : 'Ik heb nog steeds niet drie benen hoor'. Daar werd dan nog lustig om gelachen en verder over gegrapt. Enkele dagen geleden vroeg een andere assistent : 'Is het water wel nat genoeg?' Waarop ik mezelf niet kon weerhouden om in een schaterlach te schieten. De assistent kon er gelukkig de humor van inzien en meelachen. Het komt niet altijd van de kant van de assistent, soms komt het van mijn kant. Ooit was ik een beetje in de war en versprak mij aan de bieper waarmee we onze oproepen doen. Ik zei : 'Oproep... euh... 8!' Dit terwijl er alleen maar een oproep 1, 2, 3, 4 en 5 bestaat. Voor de grap probeerden we een leuke opdracht te bedenken die we aan die fictieve oproep 8 zouden koppelen en ik kwam op het idee dat dan de bewoner de assistent zou tracteren op een coupke champagne, hetgeen toen op groot jolijt werd onthaald... Eigenlijk zou ik een boek moeten aanleggen met onze verzinsels en versprekingen. Wie weet wordt het nog een bestseller...

 

15:06 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |