05-04-12

inzicht

De boog kan niet eeuwig gespannen blijven. Is het doordat het weer wat aan het slabakken is, ik weet het niet goed, maar mijn stemming staat al enkele dagen op 'verdrietig'. Ach verdriet hoort bij het leven en moest het altijd plezant en leuk zijn, op den duur zou ik daar misschien niet voldoende meer bewust van zijn.

Misschien is het ook omdat het nu goede week is en uitgerekend vanavond herdenken de christenen de doodsstrijd van Jezus in de tuin van Ghetsemani. Ik heb het dan ook hier helemaal donker gemaakt met maar één kaarsje dat brandt. Een beetje vooruitlopend op morgen, heb ik al Via Crucis van Liszt opgezet, maar nu is het hier stil. Ja ook Jezus heeft de Vader gevraagd om van zijn lot bespaard te blijven, om dan uiteindelijk dit te aanvaarden : 'Volgens Uw wil, Vader'.

Ik ben een mooi boek aan het lezen, Dans 5 heures je verrai Jésus van Jacques Fesch. Het is een dagboek dat hij als ter doodveroordeelde in zijn gevangeniscel schreef tijdens ongeveer twee maanden voor zijn executie. Hij bekeerde zich tot het katholicisme en schrijft heel mooie dingen over zijn bekering. Zo zag hij o.a. in dat hij het leven dat hij had kunnen hebben, als hij de feiten niet had gepleegd, kon offeren aan de Heer. De tijd dat hij zogenaamd niets zit te doen in zijn cel, gebruikt hij om te bidden en om te groeien in zijn geloof. Voor hem is er geen 'verloren tijd'.

Daar heb ik wat aan, en dan vooral aan het inzicht, dat het leven dat ik had kunnen hebben als ik mijn handicap niet had gehad, kan offeren aan de Heer en dat inzicht bevrijdt mij uitermate.

22:53 Gepost door Martine | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

François Villon schreef zijn 'ballade des pendus' ook al in de gevangenis, maar ruim 550 jaar geleden. Ook de moeite om dat gedicht eens terug te proeven :-)

Gepost door: David | 06-04-12

Reageren op dit commentaar

Dankjewel, David, voor jouw reactie! Ik zal het zeker eens opzoeken op het web.
Een fijn paasweekend.

Gepost door: Martine | 06-04-12

David, ik heb het gedicht gevonden en gelezen op Wikipedia onder 'La ballade des pendus'. 'k Vond het fijn kennis te maken met deze Franse dichter uit de Middeleeuwen! Dit gedicht is wel van een heel ander kaliber dan wat ik momenteel aan het lezen ben. 'k Vermoed dat er nog méér 'gevangenisliteratuur' moet zijn, wie nog tips kan geven, altijd welkom!

Gepost door: Martine | 07-04-12

Ik herinnerde mij dat Markies de Sade, vooral bekend van het van zijn naam afgeleide woord 'sadisme', ook geschreven heeft toen hij gevangengenomen was. Ik heb dat gecheckt op Wikipedia en inderdaad is minstens een deel van zijn werk, waaronder '120 dagen in Sodoma', dat van hem het bekendste is, in de gevangenis geschreven. Deze literatuur, die onder pornografie onder te brengen is en die niet zozeer hierom maar eerder om haar brutaliteit een tijdlang verboden is geweest, is voor mij anders niet onmiddellijk weggelegd, al sta ik voor veel open.

Gepost door: Martine | 07-04-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.