10-03-12

John Cage herontdekt

Tijdens de recentste uitzending van Meesterwerk op Klara verleden zaterdag, luisterde ik naar een diepgaande bespreking van het werk Sonatas and Interludes for prepared piano van John Cage. Ik leerde dat men van een prepared of geprepareerde piano spreekt wanneer de pianist in de snaren allerlei voorwerpen heeft gestoken, zoals een gom, schroeven, vijzen, plastic en rubberen voorwerpen, enz... Dan wordt de piano van een snaarinstrument een slagwerkinstrument gemaakt. Cage deed er tussen 3 en 9 uren over om zijn piano te prepareren. Hij wilde dat hij helemaal zen was om geïnspireerd te zijn voor deze preparatie. Ik leerde ook heelwat over Cage zelf. Er werden stukken uit het werk uitgezonden, van sommige stukken zelfs verschillende uitvoeringen, die met elkaar vergeleken werden, en ik herontdekte een beetje Cage, van wie ik trouwens nog een cd heb. Ik genoot ervan en enkele dagen later zette ik die cd op, waarop o.a. een stukje voor een speelgoedpiano staat. Ik vind het heel speciaal, maar ook heel mooi. Ik moet er wel voor in de stemming zijn, dat zeg ik erbij. Ik heb de Sonatas and Interludes nu ook besteld op cd.

Mijn leven is rijkgevuld, vind ik. Mijn vriendenkring krijgt nieuw leven ingeblazen en de laatste tijd kwamen er wat nieuwe vrienden bij. Mijn zelfvertrouwen groeit en bij het lezen van Compassie van Karen Armstrong kom ik tot de conclusie dat ik dat helemaal zo slecht nog niet doe. Het boek is weeral bijna uit, het is ditmaal heel snel gegaan. Ik las het ook echt graag. Dus is de hamvraag weeral, welk boek komt er nadien aan de beurt? 'k Heb zeker nog voldoende boeken in de steigers staan, dus een probleem zal het niet worden, tenzij misschien enkel om een keuze te maken.

Deze namiddag had ik vrij en het was droog weer, dus heb ik er gebruik van gemaakt om wat inkopen te doen. Ik heb heelwat rondgereden en heelwat spullen aangekocht die ik echt wel nodig had, dat voelt voor mij weer helemaal OK aan. Dan bewijst de elektronische rolstoel volop zijn nut...

00:28 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.