07-01-12

nachtelijke overpeinzingen

Over de zin van het bestaan, daar denk ik regelmatig toch over na. Ik ben ondertussen tot de conclusie gekomen dat mijn handicap maar een relatief belang heeft als oorzaak van mogelijke dipjes. Ik denk dat er heelwat mensen, die geen handicap hebben, ook regelmatig dipjes hebben. Die handicap maakt het niet altijd gemakkelijk, dus heeft hij zijn belang, maar het is volgens mij toch maar relatief. Mijn gedachten zijn recent op het item zin van het bestaan gebracht door iets dat ik gelezen heb of gehoord heb op de radio, dat God een zin zou geven aan ons bestaan. Wel dat is denk ik maar ten dele waar, want ik ervaar het zo dat zo er een god is, hij ons een grote autonomie heeft gegeven om zelf te bepalen hoe we aan ons leven zin geven. Een mens kan zoveel dingen doen.

Mijn ietwat diepzinnigere overpeinzingen vinden hun oorsprong in het dipje dat ik vandaag ervaar vanuit de ontgoocheling vandaag mijn vriend niet te hebben gezien. Misschien had ik er te hard op gerekend van hem te zullen zien en was de ontgoocheling des te groter. Maar wat wil je, als je een liefhebbend hart hebt...

Als ik een dipje heb ervaar ik wel dat die dingen niet vanzelfsprekend zijn. Dan is het ietwat bewuster omgaan ook met de zinvraag van het bestaan. Misschien liggen voor mij de dingen nogal simpel, maar zo is het nu eenmaal. Een dipje doet mij mijn geloof in die zin van het leven niet verliezen, neen, dat niet, het doet me er wel over nadenken. Soms heb ik het gevoel dat ik daar niet veel zinnigs over te vertellen heb. Soms ervaar ik de aansporingen om afleiding te zoeken en om niet te veel te 'piekeren' als vluchtwegen uit een zekere zwaarte van het bestaan, die er nochtans voor mij wel is en die volgens mij beter wordt doorleefd om het een juiste plaats te geven en om door te dringen tot de grond van het bestaan. In elk geval is dat voor mij zo. Voor anderen kan het anders zijn. Wel vind ik dat de mens, die het moeilijk heeft, vele middelen tot zijn beschikking heeft om zich het leven ietwat aangenaam te maken. Dat hoeven dan geen grootse dingen te zijn. Zo heb ik nu wat kaarsjes aangestoken en mooie muziek opgezet en dat helpt me ontspannen en de rust vinden die ik nu nodig heb. Voor mij lijkt de zin van het bestaan in elk geval veel te maken te hebben met de dagelijkse strijd voor een goede levenskwaliteit en met je eigen mogelijk aandeel daarin.

01:09 Gepost door Martine | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.