29-11-11

de ontembare vrouw als archetype

Ik koos voor nu voor muziek van Dire Straits, Brothers in arms. Lekker ontspannend.

Vanavond dook ik ook in één van mijn kookboeken, kwestie van een beetje inspiratie op te doen om zo mogelijk mijn menu's wat af te wisselen. Ik zocht naar groenten die ik nog niet had klaargemaakt en kwam uit bij spinazie, schorseneren en venkel. Er zijn ook asperges, artisjok en nog enkele andere die mij zelfs onbekend waren en waarvoor het nu het seizoen niet is. Spinazie is heel gezond, maar ik weet nog van vroeger, toen mijn moeder dat klaarmaakte, dat het heel veel werk is. Schorseneren weet ik niet of je die vers kunt vinden, in blik of bokaal zeker wel, maar dat is niet zo gezond. Schiet er dus venkel over die ik zeker van plan ben eens klaar te maken. Weer een kleine uitdaging en een ontdekking in het verschiet!

Mijn hulp was er vandaag en terwijl ze aan het strijken was, deed ik de afwas. Als er nog iemand anders in huis is die ook aan het werken is, gaat dat veel gemakkelijker. Het blijft wel een zekere weerstand overwinnen, maar eens dat ik bezig ben, gaat het dan wel vanzelf.

Ik heb gekookt, een halve varkensmignonet met gestoofde fijne boontjes met ajuin en gekookte patatjes. Morgenavond zal ik niet koken, want ik moet in de vroege avond bij de huisarts zijn en dan ga ik ergens iets eten. Ik ga nog wel proberen bij de supermarkt te geraken, want de spruitjes die ik vanavond wilde klaarmaken en die ik al een tijdje in de koelkast had liggen, waren niet goed meer. Dus zal ik ofwel morgen ofwel overmorgen verse groenten halen, en ik laat het nog even in het midden of het spruitjes zullen zijn of venkel. Venkel smaakt anders ook goed bij vis denk ik en dat zou dan ook passen voor vrijdagavond, wanneer ik mijn traditioneel geworden zalmfilet klaarmaak. Misschien maak ik de komende weken ook eens een andere vis klaar, ook dat zoek ik eens op in mijn kookboek. Als ik dat zo lees, kook ik eigenlijk wel op een heel eenvoudige en gezonde manier, al zeg ik het zelf, en zelf vind ik dat nog het lekkerste. Het is dan ook eenvoudig klaar te maken en dat vind ik ook positief, want als het te veel werk wordt, dan zou ik wel eens kunnen afhaken.

Mijn boek van Connie Palmen is uit. Ik keek nog eens in eigen collectie voor een boek dat ik hierna zou kunnen lezen, en nam het destijds begonnen en niet voleindigde boek Femmes qui courent avec les loups van Clarissa Pinkola Estés, een boek over het archetype 'de ontembare vrouw'. Ze haalt enkele mythen en sprookjes aan die ze dan aan de hand van het jungiaanse archetype ontleedt naar de behoeften en noden van de vrouw van vandaag. 't Is interessant, maar moeilijk geschreven, vind ik. Ik moet dikwijls een zin een paar keren lezen vooraleer ik er de inhoud van begrepen heb. Ik hoop hem ditmaal uit te lezen. Ik heb er wel iets aan.

Vanavond hoorde ik in het gastprogramma Het vrije woord op Radio 1 een bespreking van een boek, De taal van de traan. Het klonk interessant en ik denk dat ik hem ga bestellen.

01:23 Gepost door Martine | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Spinazie is ook vrij gemakkelijk, gewoon wassen (je mag de dikke stelen afsnijden maar dat hoeft infeite niet), met een klein beetje water koken voor een paar minuten en dan gewoon mixen. Met een beetje room of boter en peper en zout. Of onder de aardappelpuree roeren (mijn kids vinden dat heel lekker).

Gepost door: chesna | 29-11-11

Reageren op dit commentaar

het water wel afgieten ...

Gepost door: chesna | 29-11-11

Reageren op dit commentaar

Dankjewel, Chesna, voor de tip!

Gepost door: Martine | 29-11-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.