04-10-11

nachtmijmeringen (1)

Het leven gaat bij mij wat op en af, zoals bij velen, waarschijnlijk. En het is een kunst om verdriet een plaats te geven, zonder het evenwel te veel gewicht te geven. Iedereen heeft daar zijn eigen evenwicht in te vinden en ik denk dat dat voor iedereen verschillend is. Dus is het een eenzame zoektocht hoe ondanks de wederwaardigheden van het leven een zekere vrede en rust en zelfs levensvreugde te blijven houden. Enfin dat is altijd toch zo wat mijn streefdoel geweest. Soms kruisen we op ons levenspad dat van anderen, die ons van onze eigenheid een beetje afbrengen en ook dat is een kunst om er goed mee om te gaan, want iedereen heeft mensen om zich nodig. En zoals ik leerde op een cursus systeemtheorie, men kan niet niet beïnvloed worden door anderen. Alleen is het handig om daar bewust mee om te gaan. Ik heb vandaag begrepen dat hoewel ik onderhevig ben aan beïnvloeding door andere mensen, en dan vooral degenen die mij nauw aan het hart liggen, ik toch moet proberen ook mezelf te blijven. Al vraag ik aan een aantal mensen hun mening over iets dat zich in mijn leven voordoet, ik moet hierbij blijven denken dat het dan nog ikzelf is die de beslissing neem, op grond van een eigen overtuiging, mogelijk gedistilleerd uit die meningen. Ik heb het er moeilijk mee als mensen bewust of onbewust mij te veel onder druk zetten om dit of dat te doen of te laten. Ik ben tenslotte een andere persoon en voor mij geldt niet noodzakelijk hetzelfde als voor die mensen. Dus heb ik mij nu voorgenomen om mij minder te laten doen en mezelf niet meer zo ondergeschikt te maken aan andere mensen. Ik wil ook niet in het andere extreem vervallen, maar daar is denk ik minder gevaar voor, omdat ik toch soms van een grote onzekerheid kom. Het andere extreem is ook niet goed, want dan sta je niet voldoende open voor suggesties van anderen, die vanuit hun gezichtspunt soms iets kunnen zien dat jij niet ziet. Maar ik moet af van de gedachte dat andere mensen het überhaupt beter zullen weten dan ik. En toen ik mij voorgenomen had om weer meer mezelf te blijven, voelde alles weer beter aan.

01:03 Gepost door Martine | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Hallo dag Martine,
Heb uw blogs goed gelezen .Ik vind het fijn dat je uzelf wilt blijven .dat is feitelijk heel belangrijk ,want het is uw leven met uw gevoelens,zodoende blijf je sterk !
Gelukkig heb je nog van het goede weer kunnen genieten ,alsook van het monoloog,met nadien een gezellige drink
Lieve Martine je bent een fantastische persoon waar veel mensen zouden mogen naar opzien !!
Veel liefs en tot de volgende keer
Monique

Gepost door: Monique | 04-10-11

Reageren op dit commentaar

Liefste Monique,
Dankjewel voor je bemoedigend commentaar. Van zoveel lof word ik nog verlegen... hoewel het ook fijn is van gewaardeerd te worden, natuurlijk!
Een goede week nog verder,

Gepost door: Martine | 05-10-11

Dat is mooi geschreven. Ik herken dit zo goed. 'de wederwaardigheden van het leven', mooi is dat!

Gepost door: Wopi | 04-10-11

Reageren op dit commentaar

Dankjewel, Wopi. Ook bij jou vind ik vele dingen van mezelf terug.
Groetjes,

Gepost door: Martine | 05-10-11

De commentaren zijn gesloten.